Dzisiaj wątek ciekawostek kulinarnych ze świata kieruje się w stronę Włoch, skąd wywodzi się carpaccio. Ta popularna potrawa przygotowywana jest zazwyczaj z cienko pokrojonej wołowiny, skropionej oliwą z oliwek z dodatkiem odrobiny parmezanu.
Jej twórcą jest włoski kucharz Giuseppe Cipriani, który po raz pierwszy przyrządził je w 1950 r. dla hrabiny Mocenigo. Dama ze względu na problemy zdrowotne nie mogła spożywać smażonego ani gotowanego mięsa, stąd pomysł kucharza na podanie surowej wołowiny. Nazwa wywodzi się od nazwiska weneckiego malarza renesansowego Vittore Carpaccio, z którego dziełami kojarzyła mu się przyrządzona potrawa. Obecnie można spotkać również inne warianty tego dania: z burakiem, tuńczykiem, cielęciną czy ośmiornicą. A Wy lubicie jeść carpaccio?
Ciekawy tekst, nie spodziewałbym się takiej koneksji. Sam oslbiście nie lubię tego rodzaju dania, surowe mięsk tak ale nie pokrojone w papierek ⭐⭐⭐
PolubieniePolubione przez 1 osoba