Lody, lody dla ochłody

Ciekawostki kulinarne ze świata

Gdy za oknem leje się żar i młodsi i starsi kierują swe kroki  w kierunku lodziarni lub zaopatrują się w sklepach w tę pyszną przekąskę. Nic dziwnego, któż z nas nie lubi lodów.


Czy wiecie, że ten zimny deser został wynaleziony dawno temu w Chinach. Pierwsze lody to nic innego jak śnieżna kula z dodatkiem soku z cytryny.
W Europie lody rozpowszechniły się wraz z wyprawami Marco Polo, stąd też hiszpańska nazwa lodów na patyku “polos”.
Obecnie ten mrożony deser dostępny jest w setkach smaków.
W Chinach można spróbować lodów o smaku zielnego groszku, kukurydzy czy fasoli a w londyńskim Harrodsie o smaku haggis (haggis- to szkocki specjał przygotowywany z owczych podrobów). Niemniej jednak prym, jeżeli chodzi o wytwarzanie lodów w nietypowych smakach wiodą Japończycy. W Kraju Kwitnącej Wiśni można spróbować lodów o smaku koniny, kurzych skrzydełek czy ośmiornicy. My pod tym względem jesteśmy raczej tradycjonalistami, dlatego w pełni zadowalamy się lodami o smaku owocowym czy czekoladowym.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s