Lody, lody dla ochłody

Ciekawostki kulinarne ze świata

Gdy za oknem leje się żar i młodsi i starsi kierują swe kroki  w kierunku lodziarni lub zaopatrują się w sklepach w tę pyszną przekąskę. Nic dziwnego, któż z nas nie lubi lodów.


Czy wiecie, że ten zimny deser został wynaleziony dawno temu w Chinach. Pierwsze lody to nic innego jak śnieżna kula z dodatkiem soku z cytryny.
W Europie lody rozpowszechniły się wraz z wyprawami Marco Polo, stąd też hiszpańska nazwa lodów na patyku „polos”.
Obecnie ten mrożony deser dostępny jest w setkach smaków.
W Chinach można spróbować lodów o smaku zielnego groszku, kukurydzy czy fasoli a w londyńskim Harrodsie o smaku haggis (haggis- to szkocki specjał przygotowywany z owczych podrobów). Niemniej jednak prym, jeżeli chodzi o wytwarzanie lodów w nietypowych smakach wiodą Japończycy. W Kraju Kwitnącej Wiśni można spróbować lodów o smaku koniny, kurzych skrzydełek czy ośmiornicy. My pod tym względem jesteśmy raczej tradycjonalistami, dlatego w pełni zadowalamy się lodami o smaku owocowym czy czekoladowym.

 

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s