Smakowanie świata

Ciekawostki kulinarne ze świata

Zwiedzanie to nie tylko oglądanie pięknych widoków czy oryginalnej architektury, ale również smakowanie egzotycznych smaków i aromatów.

Dzisiaj słów kilka o kopi luwak- chyba najbardziej oryginalnej kawie świata.
Kopi luwak to gatunek kawy wytwarzany w południowo-wschodniej Azji, której ziarna przechodzą przez układ trawienny cywety, niewielkiego drapieżnika przypominającego kota. Jego układ trawienny ma podobno działać jedynie na miąższ owoców kawy, same ziarna poddane są jedynie lekkiej fermentacji, przez co tracą swój gorzki smak, a zyskują niepowtarzalny aromat. Napój jest zwykle bardzo drogi, ponieważ poddane biologicznej obróbce ziarna są zbierane przez miejscową ludność i rocznie udaje się w ten sposób „wyprodukować” jedynie kilkaset kilogramów tej niezwykłej kawy.
Tej niecodziennej oryginalnej kawy mieliśmy okazję skosztować będąc rok temu na Bali. Nam bardzo smakowała a czy ktoś z Was miał okazję jej spróbować?

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s