Smakowanie świata

Ciekawostki kulinarne ze świata

Zwiedzanie to nie tylko oglądanie pięknych widoków czy oryginalnej architektury, ale również smakowanie egzotycznych smaków i aromatów.

Dzisiaj słów kilka o kopi luwak- chyba najbardziej oryginalnej kawie świata.
Kopi luwak to gatunek kawy wytwarzany w południowo-wschodniej Azji, której ziarna przechodzą przez układ trawienny cywety, niewielkiego drapieżnika przypominającego kota. Jego układ trawienny ma podobno działać jedynie na miąższ owoców kawy, same ziarna poddane są jedynie lekkiej fermentacji, przez co tracą swój gorzki smak, a zyskują niepowtarzalny aromat. Napój jest zwykle bardzo drogi, ponieważ poddane biologicznej obróbce ziarna są zbierane przez miejscową ludność i rocznie udaje się w ten sposób “wyprodukować” jedynie kilkaset kilogramów tej niezwykłej kawy.
Tej niecodziennej oryginalnej kawy mieliśmy okazję skosztować będąc rok temu na Bali. Nam bardzo smakowała a czy ktoś z Was miał okazję jej spróbować?

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s